*הערה – הגבינות המדהימות בתמונה הן טבעוניות וללא מוצרי חלב !
לפני קרוב לשנה התחלתי לנוע לכיוון הזרם הצמחוני.
אני מודה שעדיין יוצא לי לאכול פה ושם גבינות במיוחד מחוץ לבית, אבל ככל שחולף הזמן ורמת המודעות שלי עולה, כך אני מרגישה יותר בנוח עם האוכל הטבעוני והצמחוני, מתרגלת מחדש למרקמים ולטעמים ובוחרת להמנע ממוצרי חלב.
אחרי שבמשך 35 שנה התרגלתי שלגבינות שאכלתי על בסיס יומיומי יש טעמים מסוימים, יש קצת קושי התחלתי בהסתגלות לטעמים החדשים וגם המרקם שונה.
זה התחיל בצורה קיצונית יותר עם הבשר, כשאחרי תקופה שבה הורדתי משמעותית את כמויות הבשר כי פשוט לא התחשק לי והסכמתי לראות מה עובר על החיות בתהליך השחיטה, הרגיש לי בגוף לא נכון לאכול בשר של חיה שעברה סבל והתעללות רוב ימי חייה ושלא בא לי להכניס את התדר הזה לגוף שלי.
יום בהיר אחד פשוט השתנתה לי התפיסה והיום כשאני רואה שניצל או בשר, אני רואה חלקי חיה ולא אוכל.
שמחה ומברכת על השינוי הזה.
יצא לי לנסות לטעום פה ושם מאז אבל פשוט לא הייתי מסוגלת ולא יכולה למרות הריחות והטעם הראשוני, זה פשוט לא שווה את זה.
לטבעונים אין מה לאכול חוץ מחסה!
מאחר ואני מגיעה מבית עירקי ואני חובבת קולינריה ואוהבת כשטעים לי בפה, היה לי די קשה ברמה הפסיכולוגית לעשות את הסוויץ וחששתי שאני לעולם לא אהנה מהמבורגר, קציצות או שניצל.
המקום הזה הוביל אותי לתשוקה לגלות תחליפים הולמים לבשר, גבינות ואפילו ביצים, על מנת להמשיך ולדאוג להנאה בארוחות שלי.
אני זוכרת שבביקור הראשון שלי בויטופיה מרקט, שזו מעדניית בוטיק שנמצאת במערב ראשון לציון במתחם של אחוזת ראשונים בשכונת נוה ים (5 דק' ממחלף ראשון או מאזור הקניונים),
הסתכלתי על הרכבי המוצרים הטבעונים כגון – קמח חומוס, קמח אפונה, סויה, סייטן, סוליות ועוד כל מיני מושגים שלקרניבור מלידה ועירקית שמגיל 12 נמצאת במטבח, לא מרגישים כמו תחליף הולם לאוכל שאני אוכלת.
אבל החלטתי שאני מנסה וכל פעם ניסיתי עוד מוצר ועוד מוצר וגיליתי שההבדל לא כזה משמעותי ושברוב המקרים מגיעים לכ-85-95% מהטעם וזה עובד מעולה בפה ובשילובים שונים.
גבינות טבעוניות בייצור עצמי
לפני כשבוע פנתה אלי סיגלית מהחנות והציעה לי להגיע לטעום ולהתנסות בגבינות הטבעוניות שהם מייצרים במקום כאשר רוב הגבינות מיוצרות על בסיס קשיו והטעמים שלהן די מוצלחים.
גבינות במרקם שמרגיש כמו גבינת שמנת והטעם די דומה ומזכיר גבינה שמנה.
יש גבינות קשות בסגנון של גבינת עיזים מלוחה בתיבולים שונים, כדורי מוצרלה באפלו,גבינת מוצרלה מתובלת לפיצה מגורדת שאפילו הילדים שלי אמרו שהפיצה יצאה איתה מעולה וגם הבאפלו די מוצלחת.
גבינת המוצרלה המיוחדת של ויטופיה לפיצה :
ניסינו אותה והפיצה יצאה ממש טובה, גם עם המוצרלה וגם עם הבאפלו.
גבינת השמנת פסטו פשוט מדהימה ותשדרג לכם כל כריך ואפשר גם לעשות איתה ניוקי או פסטה ברוטב פסטו עם מעט גבינת מוצרלה טבעונית מגורדת מעל.
ואת כל הגבינות מכינים לבד במעדניה של ויטופיה מרקט כך שהכל חומרים טבעיים בלי חומרי שימור ותוספות כימיות או סינטטיות.
לדעתי זה סוג של אומנות – היכולת לקחת מוצרים מן החי ולהפוך אותם למוצר דמוי גבינה בטעם ומרקם.
כמו כן, תוכלו גם למצוא את הגבינות של משו משו בויטופיה מרקט, שהן אחד המותגים היותר מוצלחים בכל מה שקשור לגבינה צהובה טבעונית. אמנם המרקם קצת צמיגי וצריך להתרגל אבל אני נהנית גם מהם לא פחות בטוסטים או פיצה.
יש גם מגוון נקניקים מן הצומח בטעם ומרקם של נקניק שמזכיר סלאמי, הבנות שלי אהבו, זה היה פחות לטעמי, כי הטעם היה ממש כמו של נקניק בשרי אמיתי ואני פחות אוהבת.
המבורגר טבעוני – טחון מן הצומח של טבע דלי
כמו כן גם החלטתי לנסות את טחון מן הצומח של טבע דלי שמוכרים שם במקום והופתעתי מהטעם המעולה שלו שמרגיש כמו המבורגר מבחינת המרקם והטעם.
תקשיבו לי, זה אחד השוסים הגדולים לטבעונים שאוהבים המבורגר!
העיסה אמנם לא נראית מי יודע מה במבט ראשוני אבל זה יוצא ממש ממש מוצלח.
הכנתי המבורגר בגרסה רגילה בלי כלום כמו שזה עם התיבול הקיים וגם גרסה נוספת עם מעט בצל קצוץ, פטרוזיליה וקצת חרדל דיז'ון.
שניהם יצאו מצוינים אילו ההמבורגר בגרסה הרגילה בלי תוספות הרגיש יותר בטעם של בשר.
הוספתי לחמניה, חסה, עגבניה, רוטב ברביקיו וזה הרגיש כמו המבורגר בשרי ואלמלא היו אומרים לי שזה לא בשר, לא הייתי מאמינה.
הכנתי עם הטחון מן הצומח גם קציצות ברוטב עגבניות עם ירקות ויצא די מוצלח, אמנם עם מעט טעם לוואי בגלל הברביקיו שיש בפנים אבל אני והבנות טרפנו בהנאה מרובה עם רוטב עגבניות עשיר ותוספת של אורז.
לטבע דלי יש גם שניצלונים מסייטן והמבורגרים בטעמים שונים והם אחת החברות המוצלחות לדעתי בשוק תחליפי הבשר.
חדש בויטופיה – הממרחים המעולים של ארץ השקד – ממרחי שקדים בארבעה טעמים: שום שמיר, פסטו, גוג'י ברי וקלאסי.
תוכלו למצוא גם רביולי טבעוני במילוי בטטה או פטריות של פסטה מיה
אני כל כך שמחה לגלות כל פעם מחדש שיש מגוון עצום של מוצרים וחברות שמשקיעות בפיתוח תחליפים לבשר , עוף וגבינות.
בנוסף הכנתי מהגבינות של טבע דלי פשטידת גבינה ובצל טבעונית. ההכנה היתה די פשוטה והתוצר מעולה!
מתכון פשטידת בצל וגבינה טבעונית
מתכון פיצה טבעונית
מתכון קציצות מן הצומח ברוטב עגבניות
מתכון שווארמה טבעונית מן הצומח
עוד תוכלו למצוא מגוון מוצרים מסויה בחנות של ויטופיה מרקט ,
החל מסייטן, פתיתי סויה שהם נהדרים לקציצות או שווארמה, גושי סויה ומגוון תבלינים ותחליפים כמו תחליפי ביצה ותחליפי גבינות וכל מה שצריך כדי שיהיה לכם מטבח טבעוני עשיר, טעים ובריא.
וגם אם אתם לא צמחוניים או טבעונים, תוכלו למצוא מגוון פרודוקטים בריאים בעלי ערך תזונתי גבוה כגון זרעי צ'יה, זרעי פשתן, ומוצרים נוספים מן הטבע שישמרו על בריאות הגוף שלכם.
דרך אגב, אני יכולה להעיד שלהיות טבעוני זה יותר זול במרבית המקרים. עלות הסויה היא הרבה יותר נמוכה משמעותית מבשר ובשונה מבשר מספיקה כמות של 100 ג' סויה כדי לשבוע מאוד.
זה תחליף חלבון מספק אך חשוב לעשות השלמה עם קטניות ולוודא שיש לכם תפריט מאוזן ובריא עם כל אבות המזון.
ורגע, מה עם סויה?
שמעתי במקביל סביבי כל מיני יציאות של אנשים שצריכת יתר של סויה זה לא בריא..
ובינינו, לאכול בשר של פרות ותרנגולות שמפוצצות בהורמונים וחומרים כימיים כדי שהתפוקה שלהן תהיה גבוהה יותר לביצים וחלב כשהן כלואות בתנאים תת אנושיים ובזוהמה ומחלות וחיידקים, זה כן בריא?
סויה זה בריא
לאחרונה משרד הבריאות יצא בהצהרה שצריכת סויה כן בריאה בניגוד לכל מה שהפחידו אותנו.
אז כפי שאתם רואים, סויה זה בריא. אפשר לחזור ולהיות צמחוני או טבעוני בשקט.
כמובן שכמו כל דבר צריך לא להגזים במינון, אבל הוא בהחלט מספק תחליף הולם כשיודעים איך לעבוד איתו והוא מבטל את הצורך לאכול בשר כדי להנות מארוחה טובה.
יש מגמה של בורות מצד רבים מהאוכלוסיה ואני מודה שגם אני חטאתי בזה.
באמת שהייתי בטוחה שאני הולכת לאכול רק חסות וירקות וכמה כבר אפשר להנות מסויה, אבל דווקא מהמקום הזה והתשוקה לאוכל טעים, למדתי לעבוד עם התחליפים השונים, לייצר מהם מאכלים מדהימים כולל מלית לקובה צמחונית בתיבול עירקי שאפילו אחי הקרניבור הודה שיש לזה טעם מרקם וריח בדיוק כמו של בשר ושאין סיכוי שהיה מבחין..
אז אני מזמינה אתכם לפתוח את הראש, להגיע לויטופיה לביקור קצר, לצאת עם מצרכים בריאים, טעימים ואיכותיים.
ואם לא בא לכם לבשל, יש אצלהם שוק אוכל טבעוני בימי שישי ותוכלו לקנות מגוון מנות טעימות וטבעוניות שהם מכינים במקום במומחיות מדהימה אם יורשה לי לומר.
ויטופיה מרקט, כל הפרטים כאן