לימודי מדעי התזונה באקדמיה נועדו להכשיר את הבוגרים לתפקידי מפתח בתחום התזונה. הלימודים פותחים דלת לעולם המרתק והמאתגר שמשלב בין מדע מדויק לבין עזרה לאוכלוסיות שונות. תחום התזונה מתפתח במהירות, הוא רב תחומי, והבוגרים יכולים להשפיע בצורה ישירה על בריאות הציבור ואורח החיים של אוכלוסיות שונות.
חשוב לדעת כי בתאריך 30.01.2009 נכנס לתוקף חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, התשס"ח-2008, לכן רק מי שיש ברשותו תעודת תזונאי דיאטן תקפה מטעם משרד הבריאות רשאי להציע שירות כתזונאי דיאטן. החוק קובע כי על מבקשי תעודת תזונאי דיאטן להיות בעלי השכלה והכשרה מתאימים, ועליהם לעמוד בבחינת הרישוי הממשלתית וביתר דרישות החוק.
מדוע כדאי ללמוד תזונה במוסדות הלימוד האקדמיים?
לימודי תואר ראשון במדעי התזונה הם בחירה מצוינת לכל מי שמחפש מקצוע משמעותי ובעל השפעה אמיתית. המודעות לחשיבות התזונה ואורח החיים הבריא גוברת עם השנים, וכיום כבר ידוע כי תזונה נמצאת בבסיס של רוב היבטי בריאות האדם, לרבות מניעת מחלות כרוניות וטיפול במחלות קיימות.
ככל שהמודעות של הציבור הרחב לחשיבות התזונה הבריאה והנכונה גוברת – כך עולה הביקוש לאנשי מקצוע מוסמכים ומיומנים. לימודי תזונה מאפשרים לבוגרים לצאת לשוק העבודה עם מקצוע יוקרתי ומבוקש, והלימודים הרב תחומיים מאפשרים להם להבין את הקשרים המורכבים בין הגוף למזון והסביבה, וכיצד לשפר את אורח החיים של אנשים מאוכלוסיות שונות, כולל הגיל השלישי, נשים בהריון וילדים.
מה לומדים בתואר ראשון במדעי התזונה?
לימודי תואר ראשון במדעי התזונה נמשכים כ-4 שנים וכוללים כחצי שנה של הכשרה מקצועית המתקיימת בבתי חולים, מרפאות ובקהילה. ההכשרה המעשית מאפשרת לבוגרים להיבחן במבחן הרישוי הממשלתי על מנת לקבל תעודה מקצועית ולהירשם כדיאטן קליני מטעם משרד הבריאות.
הלימודים נועדו להכשיר את הסטודנטים למקצועות התזונה, והתואר היוקרתי מאפשר לבוגרים לעבוד בעולם התזונה על כל היבטיו. תוכנית הלימודים כוללת קורסים עיוניים, מעבדות, סדנאות, תרגילים, סיורים מאורגנים וביקורים בבתי חולים ומפעלי תעשייה.
במהלך הלימודים לתואר ראשון במדעי התזונה לומדים קורסים כגון: יסודות הגנטיקה, אנטומיה ופיזיולוגיה של מערכות הגוף, אפידמולוגיה של השמנת יתר, תזונת האדם, תזונת ילדים, ביוכימיה קלינית, תזונה בגיל השלישי, תזונה ופעילות גופנית, הפרעות אכילה, תזונה וסביבה, משק המים והמינרלים בגוף ועוד.
מה לומדים בתואר שני במדעי התזונה?
לימודי תואר שני במדעי התזונה נועדו להעמיק את הידע וההכשרה לתחומי מחקר וניהול. לימודי התואר הראשון מתמקדים בעיקר בהכשרה קלינית, לעומת התואר השני והיוקרתי יותר שפותח דלתות למגוון תפקידים בכירים.
במהלך הלימודים לתואר שני הסטודנטים רוכשים ידע מקצועי מעמיק בנושאים כמו תזונה מולקולרית וגנטית, אכילה הדונית, מדידת צריכה תזונתית, תרגום ידע מדעי בתזונה, תחלואה ובריאות, שיטות מחקר מתקדמות בתחום התזונה וכו'.
בנוסף, הלימודים לתואר השני מאפשרים התמקדות בתחומים נישתיים והבוגרים הופכים למומחים בתחומם. כמו כן, הלימודים מכשירים את הבוגרים לתפקידי ניהול ומחקר, והם יוצאים לשוק העבודה עם תואר יוקרתי ומקצוע מבוקש המאפשר להם לנהל פרויקטים מורכבים ולבצע מחקרים מעמיקים.
למי מתאים לימודי מדעי התזונה?
הלימודים מתאימים מאוד לכל אדם שיש לו זיקה למדעי הטבע והחיים, יכולות בין אישיות גבוהות, אמפתיה, יכולת הקשבה וסבלנות. בנוסף, הלימודים מתאימים לכל מי שמעוניין לפתח קריירה בתחום משמעותי ודינמי המתפתח כל הזמן, ולעסוק במקצוע המשפיע על איכות החיים של אוכלוסיות מגוונות.
במה עובדים?
בוגרי תואר במדעי התזונה שעברו בהצלחה את מבחן הרישוי הממשלתי יכולים לעסוק כדיאטנים קליניים בבתי חולים, קופות חולים, בתי אבות, דיור מוגן, קליניקות פרטיות ובקהילה. דיאטן קליני הוא איש מקצוע מוסמך שתפקידו ללוות מטופלים במצבים רפואיים שונים, לייעץ לחולים ולאנשים בריאים על תזונה נכונה ומותאמת אישית ולסייע לאוכלוסיות שונות לשפר את איכות חייהם.
בוגרי תואר שני במדעי התזונה יכולים עבוד כדיאטנים קליניים, ובנוסף הם יכולים לעסוק במחקר ופיתוח בחברות מזון, פרמצבטיקה וחברות המפתחות ומייצרות תוספי תזונה. כמו כן, הבוגרים משתלבים בתפקידי הוראה ומחקר באקדמיה ויכולים לעבוד בתפקידי ניהול וייעוץ בגופים ממשלתיים, רשויות מקומיות ולספק ייעוץ לחברות מסחריות, ספורטאים ועוד.