כמישהי שהגיעה מבית עירקי, אצלנו בבית מאמצים מאכלים של עדות קרובות מזרחיות – טריפוליטאים, מרוקאים, ומשלבים לגרסה משלנו.
אני רוצה לצרף לכם מתכון של מפרום קל להכנה.
אני באופן אישי פחות מתחברת לטעמים המתוקים של הקינמון במפרום מרוקאי, אז הנה הגרסה המעודנת שלי.
מפרום מתכון קל להכנה :
חומרים:
5-6 תפוחי אדמה בינוניים קלופים
250 גר' בשר טחון.
כוס פטרוזיליה
בצל גדול
1 ביצה
פירורי לחם (בגרסה של פסח שמים פירורי מצה)
קמח
רסק עגבניות- קופסה גדולה
3 שיני שום כתושות
1 גבעול בצל ירוק
חצי גמבה
מכינים תחילה את הבשר.
קוצצים בצל ופטרוזיליה, אני אוהבת לרסק בבלנדר, יחד עם שן שום אחת ולשפוך את המחית לבשר, זה נותן לקציצות מרקם אחיד.
שמים כפית מלח, מעט פלפל שחור, טיפה כמון, (המרוקאים מוסיפים כפית קינמון בערך, אני לא אוהבת את הטעם של הקינמון ומעדיפה לעשות בלי). ביצה,3 כפות שמן, 4 כפות פירורי לחם, אפשר להוסיף מעט פפריקה מתוקה. מערבבים היטב את כל החומרים יחד עם הבשר עד לקבלת עיסה אחידה ומשאירים בצד.
קולפים את תפוחי האדמה, חוצים אותם במרכז לאורך ל-2.
לוקחים כל חצי ועושים בו חתך באמצע לאורך עד קצת יותר מחצי. לוקחים ביד חופן בשר , ודוחפים אותו בזהירות לתוך החריץ בתפוח האדמה. דוחסים בערך כדור של 3-4 ס"מ, עד שהתפו"א מתמלא כמו מעין פה מלא, ומסדרים את הבשר כך שישב בלחץ אבל שהוא דחוס בצורת התפוח אדמה ולא בולט מהצדדים. מסירים שאריות ומניחים בצד.
עושים כך עם שאר תפוחי האדמה.
מחממים מחבת עם שמן , בערך 1 ס"מ. מחכים שהשמן ירתח. שמים בקערה קמח , ובקערה נוספת ביצה טרופה. טובלים את תפוחי האדמה הממולאים בקמח, מצפים היטב , לאחר מכן מעבירים טבילה בביצה, מומלץ לסובב את התפוח אדמה הממולא פעמיים בערך עד שהביצה נתפסת על כל הקמח, ושמים במחבת.
עסק קצת מעצבן כי הידיים נרטבות והקמח נדבק, אבל זה עניין של כמה דקות.
מטגנים מכל צד את תפוחי האדמה ל3 דקות בערך עד שמשחים טיפה (לא אמור להתבשל רק לסגור את הבשר ולגרום לתפוח אדמה להיות קריספי). מטגנים גם את הצדדים , הופכים אותו לכל הכיוונים, ולאחר מכן שמים בצלחת עם נייר סופג. נוצר מעין ציפוי אפוי על התפוחי אדמה.
הכנת רוטב למפרום:
לוקחים סיר גדול, עדיף שטוח ורחב, שמים כ3-4 כפות שמן, מוסיפים 1 בצל קצוץ ומטגנים. מוסיפים עוד 2 שיני שום כתושות,ומערבבים. חותכים חצי גמבה לרצועות דקות, ומוסיפים לטיגון עם הבצל והשום עד שהבצל נהיה שקוף.
שמים כ3-4 כפות גדושות של רסק עגבניות ומערבבים, מוסיפים מלח, פלפל, 2 כפיות אבקת מרק, ו3 כוסות מים
מביאים לרתיחה ולאחר שרותח מכניסים את תפוחי האדמה הממולאים.
אפשר להוסיף 2-3 גזרים חתוכים לקוביות גדולות , זה מוסיף לטעם.
מבשלים כרבע שעה על אש גבוהה, ולאחר מכן עוד חצי שעה- 45 דקות על אש קטנה. מוסיפים עוד מים אם צריך כך שתפוחי האדמה מכוסים. אפשר לפני ההגשה לשים בתנור בגריל ל10 דקות בתבנית פיירקס שטוחה, רק יש להזהר כי הם די עדינים אחרי הבישול ועם נטיה להתפרק.
במידה ונשאר בשר, אפשר לעשות קציצות ולהכניס אותם לסיר שיתבשלו יחד עם התפוחי אדמה הממולאים, או לטבול אותם במעט קמח ולטגן , יוצא מעולה וקריספי, או להכין מעין קציצות שטוחות, להקפיא בקופסה ולאחר מכן לטגן, או לשים בתנור כקבבים.
בהצלחה..